Under hösten 2020 kommer ett projekt att pågå för att bygga ett benchmark för offentlig förvaltning. Projektet har möjliggjorts genom finansiering av Region Västernorrland.
Projektet går ut på att begära in ekonomisk data från ett stort antal kommuner, regioner och myndigheter för att bygga ett nationellt benchmark för att jämföra dessa organisationers IT-kostnader.
”Vi ser verkligen fram emot att få komma ingång med detta projekt” säger Fredrik Jonasson, VD på JonaCom. För att genomföra projektet har personal anställts under hösten”. Om detta faller väl ut kommer vi att utöka scopet till att inkludera att forskare och allmänhet kan ta del av informationen” säger Fredrik vidare.
Initiativet bygger på ramverket TBM, vilket är en förkortning för Technology Business Management vilket är ett internationellt ramverk för IT-kostnader som har en bred spridning i världen. Genom att använda TBM möjliggör man att man kan jämföra kostnader mellan olika offentliga förvaltningar och myndigheter. Detta är något som är extra intressant i Corona tider när den offentliga ekonomin är mer utsatt än någonsin tidigare.
Allmänt om TBM
Technology Business Management (TBM) är ett ramverk med syfte att bland annat kunna styra, kontrollera och ta beslut om IT-kostnader på strategisk nivå. Ramverket är framtaget av TBM Council som är en icke vinstdrivande medlemsorganisation som består av IT-chefer, teknikchefer och andra befattningshavare inom it från ett antal företag och organisationer. Ramverket förvaltas av internationella TBM Council och är under kontinuerlig utveckling. Den praktiska tillämpningen av ramverket fordrar någon form av IT-stöd.
Ramverket baseras på kända samband mellan IT-kostnader, direkta och indirekta, it- användning och tjänster producerade genom IT-lösningarna. Syftet är att strukturera och sammanställa information för att ansvariga ska kunna fatta affärs- och verksamhetsmässiga beslut som är relaterade till it. Det kan exempelvis handla om bedömningar mellan nyttor och kostnader för levererade IT-tjänster från en myndighets IT-organisation till dess kärnverksamhet.
För att möjliggöra dialog mellan intressenter som arbetar med it ingår en standardiserad begreppsapparat och struktur för fördelning av kostnader i TBM- ramverket. Den standardiserade strukturen är en förutsättning för att kunna beskriva och analysera data om kostnader på ett likartat sätt inom och mellan de organisationer som tillämpar TBM. Ramverket beskriver hur data bör vara strukturerad och hur kostnader och resursförbrukning kan fördelas utifrån nyttjande.
TBM-ramverkets systematik och struktur skapar förutsättningar för en standardiserad kostnadsfördelning, det finns ett gemensamt språk som gör det möjligt för it- verksamheten och övrig verksamhet att förstå termer och begrepp. När innebörden av begreppen blir tydliga och enhetliga och när principerna för hur kostnader är fördelade är det möjligt att beräkna kostnaden för IT-tjänster på ett jämförbart och transparent sätt. Samspelet mellan it, ekonomi och övrig verksamhet blir tydligare.
Ramverket möjliggör även jämförelse och trendanalys av IT-kostnader vilket innebär att en organisatorisk enhet kan jämföra IT-kostnader med andra jämförbara organisationer på en detaljerad nivå.
Om projektet
Sverige består av 341 myndigheter, 290 kommuner och 21 regioner. Alla dessa har själva möjlighet att besluta hur organisationens IT-investeringar ska göras. Mycket av användningsområdet för dessa investeringar är liknande och det finns stora möjligheteter till att utnyttja resurserna mer effektivt om de olika delarna inom offentlig förvaltning skulle bli medvetna om hur de utnyttjar värdet på de IT investeringar som görs.
Projektet kommer att använda det internationella ramverket TBM för att beräkna IT-kostnaden i det offentliga Sverige. Detta kommer att medföra att vi får en baslinje för hur effektivt IT används i de olika myndigheterna och att varje förvaltning kan få en möjlighet att ta ställning till om någon åtgärd måste vidtas.
http://www.statskontoret.se/var-verksamhet/forvaltningspolitikens-utveckling/arliga-uppfoljningar/
Här finns svar på vanliga frågor
Vill du veta mer?
Kontakta VD Fredrik Jonasson på 070-330 11 89 om ni är intresserade av projektet och vill ha mer information.